icann چیست

آیکان نام یک شرکت اینترنتی است که در سال ۱۹۹۸ در ایالات متحده آمریکا تاسیس شد و مسئول پروتکل اینترنتی، فضای آدرس، تعیین پروتکل مدیریت سیستم دامنه های کشوری و عمومی و مدیریت سیستم روت سرور می‌باشد.

این شرکت یک سازمان اینترنشنال است که با هدف کنترل منابع اینترنت روی کار آمد.همچنین این مجموعه مسئولیت های دیگری نیز دارد که در این مقاله قصد بررسی آن ها را داریم.

منظور از آیکان چیست ؟

آیکان نام یک شرکت غیر انتفاعی است که در کالیفرنیا قرار گرفته است و کار عمده آن فعالیت روی نام ها و شماره هایی است که واگذار شده اند. در واقع خود کلمه ICANN مخفف عبارت « Internet Corporation Assigned Names And Numbers‌ » است.

همان طور که گفته شد، آیکان با هدف کنترل منابع اینترنت شروع به کار کرد و تلاش می‌کند که در عملکرد اینترنت به یک ثبات برسد. البته با وجود این که این سیستم، یک سازمان غیر دولتی است اما دولت نیز با همراهی بسیاری از مجموعه های مختلف با آن همکاری می‌کنند.

آیکان دارای ۱۶ نفر هیئت مدیره است که از کشور های: استرالیا، برزیل، بلغارستان، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، غنا، ژاپن، کنیا، کره، مکزیک، هلند، پرتغال، سنگال، اسپانیا، انگلستان و ایالات متحده امریکا انتخاب می‌شوند. خود آیکان توسط یک گروه بین المللی کنترل و مدیریت می‌شود.

البته لازم به ذکر است که با تایید دولت آمریکا، قرار بر این است که در برنامه های آینده شرکت آیکان از نماینده های دولت در تمام ملیت ها و کشور ها استفاده شود که این موضوع باعث می‌شود تمام تصمیمات به صورت واضح برای همه گرفته شود و امکان رقابت برای ملیت های مختلف در عصره دامنه ها زیاد تر شود.

پیش از شروع فعالیت ICANN شکرت IANN وظیفه کنترل و ثبت پروتکل های اینترنتی را بر عهده داشت. این شرکت توسط شخصی به نام Jon Postel تاسیس شده بود که یک محقق در حوزه علوم کامپیوتر بود.

با گسترش یافتن نام دامنه ها و گسترش و افزایش استفاده مردم در سرتاسر دنیا از اینترنت، این شرکت نیز گسترده تر شد و با حمایت های موسسه علوم و تحقیقات، وزارت علوم آمریکا SRI و شبکه جهانی مرکزی اطلاعات، پس از مدتی ارتقا یافته و به شرکت آیکان تبدیل شد.

icann چه وظیفه ای دارد ؟

icann چه وظیفه ای دارد ؟

مهم ترین وظایف شرکت آیکان ICANN در زیر آمده است: 

۱ – کنترل کردن مسائل فنی مربوط به DNS ( Domain Name System – سیستم ثبت نام دامنه ها )

۲ – کنترل کردن صحت آدرس هایی که از کاربران دریافت می‌شود.

۳ – کنترل و مدیریت و سرپرستی روی توزیع نمایندگی برای نام دامنه هایی که مرتبه های بالایی دارند.

۴ – رسیدگی به امور مالی

۵ – کنترل محتوای اینترنت

۶ – کنترل SPAM ها

۷ – محافظت از اطلاعات خارج از محدوده ماموریت

۸ – تحلیل مالکیت نام دامین ها برای دامین هایی که از نظر عمومی سطح بالایی دارند. ( gTLD )‌

آیکان چگونه عمل می کند ؟

همان طور که می‌دانید تعداد وب سایت ها و در نتیجه دامنه هایی که در سرتاسر جهان در اینترنت وجود دارند، روز به روز در حال افزایش است و این موضوع باعث می‌شود نام های این دامنه ها با هم به تداخل بخورد. آیکان نام موسسه و سازمانی است که می‌تواند با نظارت از تداخل نام دامنه وب سایت های مختلف جلوگیری نماید.

مقاله دامنه چیست برای افرادی که اطلاعات زیادی از آن ندارند پیشنهاد می شود.

برای ثبت دامنه، آیکان ۸۵۰ مرکز مختلف در سرتاسر جهان احداث کرده است.

به جز این موضوع، وظیفه کنترل سرور های اصلی اینترنت، به طور مثال Backbone نیز بر عهده ایکان است.

همان طور که گفته شد با وجود ان که آیکان یک شرکت غیر انتفاعی و غیر دولتی محسوب می‌شود اما سازمان ها و مجموعه های مختلفی از جمله دولت ها با آن همکاری می‌کنند که یکی از این سازمان ها کمیته مشوری دولتی GAC است.

از میان سایر سازمان هایی که با آیکان همکاری دارند می‌توان به سازمان حمایت از نام دامنه هایی با کد کشور ها و یا ccNSO، سازمان حمایت از نام دامنه های عمومی یا GNSO و سازمان حمایت از آدرس ها و یا ASO اشاره کرد.

یکی از مواردی که در وظایف آیکان ICANN نام بردیم، تحلیل مالکیت نام دامین ها برای دامنه هایی با سطح بالای عمومی یا gTLD بود که امروزه با همکاری سیستم جهانی مالکیت معنوی WIPO موجب شده است که ساختاری سریع و منطقی برای رفع اختلافات نام دامین ها ارائه شود.

در واقع با تلاش شرکت آیکان و WIPO، دادگاه های سنتی به کنار رفتند و برای حل اختلافات در مورد اسم دامنه ها باید پرونده ها به مجمعی تحویل داده شوند که حکم نهایی را صادر نماید. این مجمع، UDRP نام دارد و اهمیت آن تا حدی است که بدون تایید آن امکان پذیرفته شدن هیچ دامنه ای وجود ندارد.

نام دامنه اهمیت بسیار زیادی در کسب و کار های اینترنتی دارد، انتخاب نام دامنه مناسب مختص به این موضوع می باشد.

منظور از کمیته مشورتی دولتی GAC چیست؟

کمیته مشورتی دولت یا GAC نام کمیته ای است که اعضای آن را نمایندگان دولت با ملیت های مختلف و همچنین سازمان ها و مجموعه هایی که به خاطر پیمان نامه ها به وجود آمده اند تشکیل می‌دهد. افرادی که در جلسات کمیته مشورتی دولت GAC شرکت می‌کنند این امکان را دارند که روی سیاست های مدیریت سیستم نام دامین ها یا همان DNS و برخی موارد دیگری که روی عملکرد اینترنت نقش دارد تاثیر داشته باشند.

برای آن که تاثیر این کمیته در ساختار آیکان را درک کنید، بهتر است این موضوع را بدانید که علاوه بر فراهم کردن یک ساز و کار برای شرکت آیکان، موجب می‌شود آیکان بتواند از دولت ها مشاوره بگیرد.

شرکت دیجیتال مارکتینگ آریا تهران امیدوار است از این مقاله لذت برده باشید، برای مطالعه سایر مقالات این چنینی به بخش منو/مقالات مراجعه کنید.

مقالات

مشاهده همه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سفارش طراحی سایت
جهت سفارش سایت مورد نظر خود اطلاعات فرم زیر را تکمیل نمایید.