QR Code چیست

احتمالا کد های QR را روی کارت های ویزیت، روی بیلبورد ها، محصولات محتلف از آرایشی و بهداشتی گرفته تا تگ لباس، نشریه ها و انواع تبلیغات دیده اید. حتی برخی از کافه ها و رستوران های ایران به جای قرار دادن منو، یک QR کد روی میز قرار می‌دهند تا به کمک اسکن آن به منو دسترسی داشته باشید.

با تمام گوشی های تلفن همراه می‌توانید کد های کیو آر را اسکن کرده و اطلاعات تعریف شده برای آن ها را مشاهده نمایید.

در صورتی که دوربین خود را مقابل QR کد ها بگیرید، کد ها شناسایی می‌شوند و صفحه مورد نظر طراح که شامل این اطلاعات است برای شما باز خواهد شد.

در برخی موارد که دوربین تلفن همراه موفق به اسکن کیو آر کد ها نمی‌شود باید از برخی اپلیکیشن ها که برای خواندن QR Code طراحی شده اند استفاده کنید که از بین آن ها می‌توان به Red Laser اشاره کرد.

در ادامه این مقاله، به توضیحات بیش تری درباره QR Code ها، کاربرد های آن ها، تفاوت کیو آر کد با بارکد و نحوه ساختن یکی از آن ها پرداخته ایم.

منظور QR Code چیست

منظور QR Code چیست

اطلاعاتی که با اسکن کیو آر کد به شما نمایش داده می‌شود در محصولات و جایگاه های مختلف متفاوت هستند. مثلا در مورد محصولات آرایشی و بهداشتی می‌تواند ضمانت کیفیت و اصلت کالا، تاریخ انقضا و … باشد و در مورد کارت ویزیت، می‌تواند شامل نام، آدرس وب سایت، شماره تلفن، آدرس، شعار تبلیغاتی و … باشد.

QR Code مخفف عبارت Quick Response Code یا کد های واکنش سریع است. این کد ها همان طور که حتما پیش تر مشاهده کرده اید به شکل مربع هستند. اختراع و ابداع این کد ها به یک محقق اهل کشور ژاپن برمی‌گردد.

QR کد ها برای چه بوجود آمدند ؟

ابداع کد های QR به سال ۱۹۹۴ باز می‌گردد. یک شرکت به نام دنسو ویو ( DENSO WAVE ) قصد ارتقاء نسل بارکد ها، جهت ذخیره اطلاعات بیش تر و ایجاد امکان ردیابی را داشت و این جرقه به وجود آمدن کد های کیو آر شد. چالش هایی که تیم تحقیقاتی این شرکت با آن درگیر بودند شامل موارد زیر بود:

  • امکان خوانش سریع
  • امان دسترسی به موقعیت
  • ایجاد الگوی منحصر به فرد در هر بارکد

در نهایت این شرکت موفق شد مدل بسیار ساده ای از کد های کیو آر را ایجاد نماید. اتفاقی که موجب شد این بدعت به سرعت در سرتاسر دنیا فراگیر شود، تا جایی که امروزه بیش تر شرکت ها از کیو آر کد های مخصوص خود استفاده می‌کنند، این بود که شرکت دنسو ویو اختراع خود را ثبت نکرده بود و این تکنولوژی به صورت اپن سورس در اختیار همه قرار گرفته بود.

اولین هدفی که پشت ابداع QR کد بود، ارائه نسل جدیدی از بارکد ها و در واقع ارتقاء آن ها بود. ولی امروزه مصارف متعددی دارند.

مثلا از بارکدهای قدیمی نمی‌توان برای رهگیری محصولات استفاده کرد اما این کار جزو کاربردهای کد های کیو آر است. برای تبلیغات و بسته بندی محصولات می‌توان از QR Code استفاده کرد.

دلایل اهمیت کد های کیو آر

این روز ها کم تر کسی پیدا می‌شود که تلفن همراهش از انواع قدیمی باشد و تقریبا همه از تلفن های همراه هوشمند استفاده می‌کنند. در واقع، داشتن یک تلفن همراه هوشمند تبدیل به یک نیاز در جامعه امروز شده است. حتی کسانی که به استفاده از تلفن های قدیمی پایبند هستند هم برای رفع نیاز یک گوشی هوشمند دارند که از آن در مواقع ضروری استفاده نمایند.

استفاده کردن از کد های کیو آر به هر کسی امکان این را می‌دهد که بدون فوت وقت و به سرعت به تمام اطلاعاتی که نیاز دارد درباره یک محصول، یک شرکت، یک تبلیغ و … بداند دسترسی پیدا کند.

وب مستر های حرفه ای برای اینکه راه ارتباطی مشتریان با محصولات را هموار تر کنند از این کد ها استفاده می کنند.

چه تفاوتی بین کد های QR و بارکد وجود دارد ؟

چه تفاوتی بین کد های QR و بارکد وجود دارد ؟

همان طور که می‌دانید بارکدهای قدیمی تری که روی محصولات بودند، شکلی مستطیلی داشتند و از خطوطی عمودی باریک و پهن و عددها پر می‌شدند.

اما کیو آر کد ها اطلاعات بیش تری به مخاطب انتقال داده و فقط برای رایانه ها قابل درک هستند. در واقع کیو آر کد ها نیز عملکردی مانند بارکد دارند ولی نسبت به آن ها بسیار پیشرفته تر هستند و می‌توانند اطلاعات و دیتای بیش تری را نیز در خود ذخیره کرده و به مخاطب انتقال دهند.

استفاده از کیو آر کد سریع تر است و همین موضوعات باعث جایگزینی QR Code به جای بارکد شده است. نام دیگر کد QR، در واقع نام فارسی آن رمزینه فارسی می‌باشد.

وقتی درباره امکان ذخیره اطلاعات بیش تر در کیو آر کد نسبت به بارکد صحبت می‌کنیم منظور این است که بارکد توان ذخیره کردن ۳۰ کارکتر و QR Code قابلیت ذخیره کردن ۷۰۸۹ کارکتر را دارا می‌باشند.

ولی هر دوی آن ها دو بعدی هستند و بدون نیاز به ابزار و سخت افزار خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربرد QR Code در کجاست

از جمله کاربردهای QR Code امکان دسترسی سریع به محتوا به وسیله تلفن های همراه است. ضمن این که این کد ها هیچ گونه اجزای الکتریکی ندارند و نیاز به تکنولوژی خاصی برای نمایش آن ها نیست. این نوع کد ها تنها انواع سیاه و سفیدی از کدها هستند که روی کاغذ ها، بیلبورد ها و … چاپ می‌شوند و با تلفن همراه قابل اسکن کردن هستند.

از طرفی، اگر امکان تایید هویت دو مرحله ای گوگل را فعال نمایید، با استفاده از کیو آر کد مخصوص می‌توانید از سلامت کالا صحت داشته باشید. هویت کامپیوتر و تبلت و گوشی تلفن همراه می‌تواند توسط کیو آر کد تایید شود و تنها چیزی که برای این امر لازم دارید خود کیو آر کد و یک نرم افزار برای زمرگشایی آن است.

این کاربرد یکی از بهترین روش ها برای افزایش میزان رضایت مشتری و در نهایت عدم از دست دادن مشتری می باشد.

برای ورود به برخی وب سایت ها و در کل محیط های کاربری نیز می‌توان از QR Code استفاده کرد. در برخی وب سایت ها می‌توان به جای استفاده از رمز عبور برای ورود، کیو آر کد شخصی را اسکن نمود.

اگر بخواهیم مزیت های کد های QR را خلاصه کنیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:

صرفه جویی در مصرف کردن کاغذ

همه ما می‌دانیم که استفاده بی روی از کاغذ چه آسیب بزرگی به محیط زیست می‌زند و باعث نابودی درختان می‌شود. به جز بحث آسیب به محیط زیست، ساخت کیو آر کد رایگان است ولی اگر بحث تولید انبوه در میان باشد، هزینه زیادی برای چاپ و کاغذ باید بپردازید که در استفاده از کد های کیو آر نیازی به آن نیست.

دسترسی راحت

با استفاده از کد های کیو آر می‌توانید فرایند هایی که در وب سایت های اینترنتی طی می‌کنید را راحت تر و سریع تر نمایید. مثلا خیلی از وب سایت ها به جای نام کاربری و رمز عبور امکان استفاده از کد های کیو آر را به کاربران خود می‌دهند.

البته این کار نیازمند دانش برنامه نویسی زیادی می باشد و از پس هر کسی برنمی آید، در مقاله برنامه نویس کیست به ویژگی های بک برنامه نویس موفق پرداخته ایم.

قابلیت ردیابی

زمانی که یک QR Code را اسکن می‌شود، اطلاعات بسیار مفیدی را می‌توان از آن به دست آورد. به طور مثال فرض کنید که شما برای تبلیغات شرکت خود در نقاط مختلفی از شهر، بیلبورد هایی شامل یک کد کیو آر نصب کرده اید.

شما می‌توانید تعداد دفعات اسکن شدن در هر نقطه را متوجه شوید و روی محله هایی تمرکز کنید که مشتریان بالقوه در آن ها بیش تر هستند.

آموزش ساخت QR Code

آموزش ساخت QR Code

پیش از آن که بخواهید یک QR Code بسازید به یاد داشته باشید که باید اطلاعاتی خاص و جذاب پشت آن باشد. در واقع، وقتی سراغ ساخت QR Code بروید که چیزی بیش از تنها یک آدرس وب سایت اینترنتی برای ارائه به مخاطب داشته باشید. وب سایت ها و اپلیکیشن های متعددی وجود دارند که با استفاده از آن ها می‌توانید یک کیو آر کد شخصی بسازید که اطلاعات مورد نظر شما را در بر داشته باشد. برخی از وب سایت های مناسب برای ساخت کد QR در زیر آورده شده است:

در تمام وب سایت های معرفی شده و سایر وب سایت هایی که برای ارائه کد کیو آر طراحی شده اند، باید مراحل ثابتی را طی نمایید تا در نهایت کیو آر خود را دریافت نمایید.

در مرحله اول باید در موتور جستجوی خود، آدرس اینترنتی یکی از وب سایت های نامبرده شده را وارد کنید (و یا بر روی هرکدام کلیک کنید.). بعد از ورود به این وب سایت ها باید نوع داده و اطلاعاتی که می‌خواهید آن را کد گذاری کنید انتخاب نمایید.

اطلاعات مورد نظر شما می‌تواند آدرس یک وب سایت، یک ویدیوی یوتیوب، یک عکس، یک فایل پی دی اف، لوکیشن و موقعیت مکانی، توییتر، فیس بوک، لینکداین، پیج و یا پست اینستاگرام، یک فایل دانلود از اپ استور و یا گوگل پلی، دراپ باکس، ادرس ایمیل و … باشد.

در مرحله بعدی باید خود داده را وارد نمایید. به طور مثال اگر نوع داده ای که مشخص کرده اید URL وب سایت باشد، در این مرحله باید آن را وارد کنید.

مرحله بعدی به شما امکان انتخاب رنگ را می‌دهد. این مورد تنها زیبایی بصری داشته و در خوانش تفاوتی ایجاد نمی‌کند چرا که کیو آر کد ها به هر حال به صورت سیاه و سفید توسط گوشی های هوشمند شناسایی و رمز گشایی می‌شوند.

در مرحله آخر نیز باید نوع خروجی کد را مشخص کنید. مثلا این که می‌خواهید آنرا دانلود کنید، پرینت بگیرید و یا برای کسی ارسال نمایید.

پس از این، کیو آر کد آماده است و می توانید از آن استفاده نمایید.

روش بعدی ساختن QR Code، استفاده کردن از اپلیکیشن هایی است که مناسب این امر طراحی شده اند. وقتی اپلیکیشن های کیو آر کد خوان را باز می‌کنید تا یک کد را اسکن نمایید، می‌توانید یک علامت مداد در پایین صفحه مشاهده نمایید که برای ساخت QR Code اختصاصی خود باید روی آن کلیک نمایید و سپس مراحل قبلی که در روش استفاده از وب سایت های انلاین ذکر شد را طی نمایید.

ابتدا نوع داده مشخص می‌شود، سپس خود اطلاعات وارد می‌شود و در نهایت برخی ویژگی های بصری مانند رنگ و الگوی مورد نظر انتخاب شده و سپس خروجی دریافت می‌شود.

معرفی نرم افزار های QR Code خوان

نرم افزارهای کیو آر اسکنر مثل سایر نرم افزارها در سیستم عامل های اندروید و آیفون متفاوت هستند که در زیر برخی نرم افزار های مناسب QR Code خوان برای هر یک از این سیستم عامل ها معرفی شده است.

نرم افزار های QR Code خوان آی او اس:

  • QR Code Reader & Barcode
  • QR Code Reader & Barcode Scanner
  • QR Reader for Iphone
  • Bakodo
  • Quick Scan
  • QR Code Reader

 

نرم افزار های QR Code خوان اندروید:

  • Barcode Scanner
  • QR & Barcode Reader
  • QR Scanner
  • QR Code Reader

 

شرکت دیجیتال مارکتینگ آریا تهران امیدوار است از این مقاله لذت برده باشید، برای مطالعه سایر مقالات این چنینی به بخش منو/مقالات مراجعه کنید.

مقالات

مشاهده همه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سفارش طراحی سایت
جهت سفارش سایت مورد نظر خود اطلاعات فرم زیر را تکمیل نمایید.